"Rode baretten per heli in de aanval"

Praat hier over het dagelijks leven met elkaar.

Moderators: Jasper, nicoleers

Plaats reactie
Gebruikersavatar
-Spitfire-
Beheerder
Berichten: 1852
Lid geworden op: ma 06 aug 2007, 12:40
Aantal adoptiegraven: 3
Locatie: Hardinxveld-Giessendam
Contacteer:

"Rode baretten per heli in de aanval"

Bericht door -Spitfire- » ma 23 apr 2012, 09:23

Ministerie van Defensie schreef:Rode baretten per heli in de aanval

Meer dan 1000 militairen van land- en luchtmacht nemen sinds deze week deel aan oefening Falcon Prepare. Tijdens de oefening wordt onder meer het air manoeuvre-concept beoefend, het intensieve samenwerkingsverband van luchtmobiele militairen en helikopterbemanningen.

Falcon Prepare speelt zich voor een deel in de openbare ruimte af. De bevolking kan zodoende oefenende troepen tegen het lijf lopen. Hier is bewust voor gekozen omdat missies tegenwoordig altijd plaatsvinden tussen de burgerbevolking. De militairen moeten dan ook leren oog te hebben voor de positie, de rol en het belang van het publiek. De oefening speelt zich af in grote delen van Brabant, Limburg en Gelderland. Logistieke eenheden opereren vanuit België en de Luitenant-generaal Bestkazerne (voormalig luchtmachtbasis De Peel). In de buurt van Dongen wordt een militair hospitaal opgericht.

Verloop

Gedurende de 2 oefenweken worden onder meer acties uitgevoerd bij de Hakfabriek te Heusden, Fort Creve-Coeur bij ’s Hertogenbosch en het rivierengebied tussen Grave, Nijmegen en Heumen. Het spectaculaire slotstuk vindt plaats op 25 en 26 april. Rode baretten, het zichtbare kenmerk van luchtmobiele militairen van de landmacht, proberen dan met hulp van helikopters de brug bij Grave te heroveren. De actie vindt bijna 70 jaar plaats nadat de Amerikanen dat in 1944 deden. Als dit lukt sluiten andere grondeenheden aan en stoten ze gezamenlijk door richting Heumen.

Air manoeuvre

Air Manoeuvre is een overkoepelend begrip voor alle vormen van geïntegreerde grond- luchtoperaties. Air assault is de meest complexe versie. Het is meer dan even een helikopter in- of uitstappen. Het gaat om volledig geïntegreerd optreden van transport- en gevechtshelikopters met grondeenheden van het begin tot het einde van een missie. Dit maakt dat de eenheid kan worden ingezet op plekken waar de tegenstander het niet verwacht. Binnen de NAVO zijn er maar 2 eenheden die air assault gecertificeerd zijn; de Amerikaanse 101st Airborne Division en de Nederlandse 11 Air Manoeuvre Brigade.
Ik heb geen idee of het schouwspel bij Grave te bewonderen is voor burgers, maar vanaf een afstand zal het vast te volgen zijn.
'De echte slachtoffers van de oorlog zijn diegene die op jouw foto's staan'
Sebastiaancollectie.nl

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten