Stichting presenteert toekomstplannen

dinsdag, 27 juni 2017 20:07
Naast het ontwikkelen van een nieuwe database wil de stichting ook weer De Gezichten van Margraten organiseren in 2018. Naast het ontwikkelen van een nieuwe database wil de stichting ook weer De Gezichten van Margraten organiseren in 2018.

De Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven is een collectief van Belgische en Nederlandse adoptanten van Amerikaanse oorlogsgraven op oorlogsbegraafplaatsen in België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Door middel van het verrichten van onderzoek zet de stichting zich ervoor in dat elke soldaat een gezicht krijgt en hun verhaal behouden blijft. Zo hoopt de stichting de herinnering levend te houden aan deze mannen en vrouwen als eerbetoon aan de offers die zij brachten voor onze vrijheid. Om invulling te geven aan deze missie kondigt de stichting nieuwe plannen voor de toekomst aan. De stichting vraagt uw hulp bij het helpen realiseren ervan.

De stichting tracht tot op heden allereerst haar doelstelling te bereiken via haar Fields of Honor - Database. De resultaten van het verrichte onderzoek naar de soldaten die ofwel begraven zijn of herinnerd worden op de Amerikaanse Begraafplaatsen Ardennes, Epinal, Henri-Chapelle, Lorraine, Luxembourg en Margraten zijn in deze database, die in 2008 online kwam, terug te vinden. Op dit moment bevat de database meer dan 25.000 persoonlijke herdenkingspagina's. Hierdoor is de website ook een belangrijke bron van informatie geworden voor de families van soldaten, de adoptanten van graven en anderen. Dit virtuele herdenkingsmonument is te bezoeken via www.fieldsofhonor-database.com.

Verder geeft de stichting invulling aan haar missie via het eerbetoon De Gezichten van Margraten. Tijdens dit tweejaarlijkse eerbetoon worden de foto's van meer dan 4,000 soldaten geplaatst bij hun graven of namen op de Muren der Vermisten op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. De foto's bieden bezoekers de mogelijkheid om in de ogen te kijken van de personen die ons meer dan 70 jaar geleden bevrijdden. Voor velen worden de bevrijders daardoor weer 'tot leven' gebracht. Tegelijkertijd geven de foto's een krachtige boodschap af aan jongere generaties. Ze maken namelijk inzichtelijk de grote menselijke gevolgen van een oorlog. Inmiddels heeft dit voor vele emotionle eerbetoon ook anderen geïnspireerd om gelijke projecten te ontplooien, zowel in binnen- als buitenland. Meer informatie over het eerbetoon is ook te vinden op www.degezichtenvanmargraten.nl.

Vandaag vraagt de stichting uw help bij het voorzetten van haar projecten, alsmede voor het realiseren van haar toekomstplannen. Het is immers de doelstelling van de stichting om elke soldaat een gezicht te geven. Echter ontbreekt er nog informatie over zo'n 20.000 soldaten. In de komende jaren zullen we er ons voor inzetten dat ook deze mannen en vrouwen, alsmede hun offers, niet vergeten worden. Daarom zamelt de stichting nu geld in om toekomstige onderzoekskosten te dekken. Nog belangrijker echter zijn de volgende plannen waarvoor de stichting een start-up budget wil creëren:

screenshot1. Het ontwikkelen van een nieuwe Fields of Honor - Database. Dit virtuele monument draait op dit moment op een verouderd systeem. Als gevolg daarvan hebben we maar beperkte mogelijkheden voor het plaatsen van informatie en ander bronmateriaal (meer foto's, documenten, videos enzovoort) op de herdenkingspagina's van de soldaat. Verder zijn er zorgen over de stabiliteit van het systeem. Om deze en andere redenen gaat de stichting aan de slag met het ontwikkelen van een nieuwe database. De eerste fase zal bestaan uit het uitwerken van een plan daarvoor. Om dat te realiseren wil de stichting ofwel een adviseur ofwel bedrijf inhuren. Het opgehaalde budget zal daarvoor gebruikt worden.

2. De Gezichten van Margraten in 2018. De stichting ambieert om in 2018 het eerbetoon voor de derde keer te organiseren. In 2016 was de stichting reeds in staat om ongeveer 4.100 foto's tentoon te stellen tijdens het eerbetoon. Dankzij onophoudelijke inspanningen van vrijwilligers kan de stichting in 2018 een gezicht geven aan meer dan 5.000 soldaten. Een gedeelte van het opgehaalde bedrag zal gebruikt worden om de opstartkosten te dekken,

De stichting draait volledig op vrijwilligers en is daardoor grotendeels afhankelijk van de giften van derden. Uw steun is daarom van groot belang! We hopen daarom dat u de stichting met een donatie wilt steunen. Op die manier kan zij haar huidige werk voortzetten en aan de slag gaan met haar plannen voor de toekomst. Wilt u ons steunen? Dat kan onder andere via onze fundraiser via GoFundMe. Het is ook mogelijk om een gift over te maken op NL02 RABO 0161 4724 27 ten name van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven. Een laatste mogelijkheid wordt geboden via PayPal.

Wilt u op de hoogte blijven van de voortgang? Volg ons dan op Facebook. In ieder geval alvast hartelijk dank voor uw steun! Met uw steun kunnen we de eerste stappen gaan maken richting het realiseren van de nieuwe plannen.

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.